image

De Architect
Hof van Liz

Marjon Mors, Jan Tatousek van SVP Architectuur en stedenbouw maakten het ontwerp voor Hof van Liz. Dat deden ze overigens niet alleen. Omdat het bureau ook de stedenbouw van dit nieuwe buurtje maakte, trokken ze nauw op met hun collega’s Johan Galjaard en Joost van der Doelen van die afdeling.

“Dat was ontzettend leuk om te doen, want op het moment dat je een buurt in zijn totaliteit vorm mag geven, kun je met elkaar echt meerwaarde creëren. Om die reden zijn we ook de samenwerking aangegaan met Landschapsadviesbureau Haver Droeze. De stedenbouwkundige opzet, de openbare inrichting van de buurt en de architectuur vormen een geheel met elkaar, waardoor Hof van Liz een eigen identiteit krijgt. Zodra je het buurtje in komt rijden, herken je gelijk je thuis.”

image
image

Wat goed is, hebben we bewaard en versterkt

Aan het woord is Marjon. Ze vertelt met enthousiasme over de buurt, het groen en de huizen. “Van Wijnen had duidelijk voor ogen welk type woningen hier moesten komen. Dat, en het feit dat er een kronkelende weg lag door het gebied, én het ietwat glooiende landschap, was ons vertrekpunt. Het glooiende karakter hebben we versterkt en langs de kronkelende weg staan straks de woningen en drie appartementengebouwen.”

Wat is Leusden opvallend groen

Voor het maken van de stedenbouwkundige opzet liet het team van SVP architectuur zich vooral inspireren door het groen in Leusden. “Dat is echt opvallend veel, viel mij op, toen ik door het dorp reed”, licht Marjon toe. “We hebben zo veel mogelijk bomen bewaard. Verder komt er in de buurt een wadi, waar water opgevangen wordt. Het leuke is dat bij de wadi ook een natuurspeelplek komt voor kinderen van Hof van Liz.”

Passend bij de omgeving

Van de opzet en landschappelijke inrichting, maakt Marjon een stapje naar de architectuur. “De omgeving is zo mooi, dat wil je niet overschreeuwen met de architectuur. We hebben daarom gekozen voor een ingetogen stijl met natuurlijke materialen en warme tinten. De kleuren gevelsteen en houtaccenten passen goed bij de natuurlijke uitstraling van het gebied. De grote raamopeningen zorgen ervoor dat bewoners binnen ook genieten van buiten. Om deze openingen optisch nog groter te laten lijken, hebben we ‘gespeeld’ met houtaccenten langs de kozijnen.”

Oer-Hollandse baksteenarchitectuur

“Nederland is het land van de baksteenarchitectuur en die traditie houden we als bureau graag in ere. Met bijzondere metselwerkdetails krijgen de gevels reliëf en dat levert, zeker met de genuanceerde baksteen, een heel rijk, interessant beeld op. Door zowel bij de appartementengebouwen als de woningen dezelfde materialen en details toe te passen, is alles overduidelijk familie van elkaar en wordt Hof van Liz een samenhangend buurtje. Dat vonden we heel belangrijk. Ik kijk ernaar uit om straks een rondje door het hof te lopen en te ervaren wat wij voor ogen hebben.”

Interesse?

schrijf u nu in voor een van de woningen!

Inschrijven